Velimir Jukić
Biografija

project1

Velimir Jukić je rođen u Posušju 1960. godine. Diplomirao je geologiju na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu 1984. godine, a 26 godina kasnije magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Oženjen je s Lucom sa kojom ima petero djece.

Karijera

Po završetku studija Jukić se zaposlio u Rudnicima boksita u Posušju, a firmu napušta 1991. godine kada je izabran za predsjednika Skupštine Općine Posušje. Nakon rata je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), ali ga napušta zbog imenovanja za dopredsjednika Vlade Županije zapadno-hercegovačke (ŽZH).

Član je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) od njenog osnivanja 1990. godine. Bio je član Predsjedništva i Glavnog tajništva HDZ-a BiH te član Nacionalnog vijeća te stranke.

Od 1998. godine je zastupao HDZ u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u dva mandata. U ovaj dom je izabran po treći put 2002. godine, ali je poslaničku funkciju u Federaciji zamijenio za delegatsku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Četiri godine kasnije nije uspio nakon direktnih izbora dobiti mandat u Parlamentu BiH, no ipak postaje državni poslanik umjesto stranačka kolegice Borjane Krišto koja je imenovana za predsjednicu FBiH.

Pošto ni na općim izborima 2010. godine nije osvojio dovoljan broj glasova za ulazak u Parlamentarnu skupštinu BiH, Jukić postaje savjetnik u Ministarstvu odbrane BiH. Konačno, 2013. godine je postao zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Jukić nije kandidat na općim izborima 2014. godine.

Imovina

Jukić je vlasnik stana u Mostaru te suvlasnik obiteljske kuće u Posušju. Vozi automobil VW Passat u vrijednosti od oko 6.000 KM. Izjavio je da je prodao dionice u vrijednosti od 50.000 KM koje je prijavio u imovinskom kartonu 2010. godine.