Halid Genjac
Biografija

project1

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Halid Genjac je rođen 1958. godine u Visokom. Živi u Sarajevu sa suprugom Sadikom sa kojom ima kćerke Azru i Amiru te sina Aliju.

Nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli 1981. godine, zapošljava se u Dom zdravlja u Travniku, a 1990. specijalizira ginekološku citologiju u Zagrebu.

Iste godine se vraća u Dom zdravlja Travnik gdje postaje šef Službe za zaštitu zdravlja žena, a 1992. godine i direktor Doma zdravlja. Ovom ustanovom rukovodi do 1995. godine, nakon čega počinje političku karijeru u najvišim državnim institucijama.

Član je stranke SDA od njenog osnivanja 1990. godine. Bio je predsjednik Glavnog odbora stranke, a u martu 2018. godine izabran je za generalnog sekretara SDA.

Na prvim poslijeratnim izborima u BiH 1996. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a do 2000. godine bio je i član rukovodstva ovog doma.

Na općim izborima 2000. godine ponovo je bio kandidat za Parlament BiH, ali nije osvojio dovoljno glasova pa je postavljen za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iste godine iz Predsjedništva BiH se povlači Alija Izetbegović, a Genjac zauzima njegovo mjesto u državnom vrhu BiH. Na ovoj poziciji ostaje do izbora 2002. godine, kada ne uspijeva osvojiti mandat u Predstavničkom domu Skupštine BiH. Ipak, ponovo je imenovan za delegata Doma naroda Parlamenta BiH. Tokom četverogodišnjeg mandata bio je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda.

Na općim izborima 2006. godine Genjac je izabran u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali mu četiri godine kasnije to ne polazi za rukom pa je po treći put imenovan za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Ponovo je bio predsjedavajući Kluba Bošnjaka.

Nakon izbora 2014. delegiran je u državni Dom naroda, gdje je u 2018. godini prosječno mjesečno zarađivao oko 5.500 KM. Od 2018. godine je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Halid Genjac i njegova supruga Sadika su vlasnici dva stana u Sarajevu. Halid Genjac je naslijedio porodično imanje sa kućom u Poriječanima kod Visokog. U Sarajevu ima i kuću sa dvorištem od 297 m2.

Halid Genjac je bio jedan od osnivača firme CORD iPS d.o.o. Firma se bavila čuvanjem matičnih ćelija. On je za CIN rekao da se u ovoj firmi kratko zadržao te da s njom nema više ništa.