Fahrudin Radončić
Biografija

project1

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine (BiH) i osnivač dnevnog lista „Avaz“ iz Sarajeva, rođen je 1957. godine u Ivangradu (Berane) u Crnoj Gori. Osnovnu školu je završio u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.

Radončić je razveden i ima tri sina - Isaka, Irhada i Farisa.

U vrijeme bivše Socijalističke republike Jugoslavije Radončić je bio funkcioner Saveza komunista (SK) Jugoslavije u Crnoj Gori, a dvadesetak godina kasnije ponovo se aktivno počinje baviti politikom, što je 2009. godine rezultiralo osnivanjem SBB-a BiH.

Već nakon srednje škole Radončić počinje pisati za „Omladinske novine“ Socijalističke republike Crne Gore, a zadnju, 1980. godinu u ovoj redakciji je bio glavni urednik. Novinarstvo privremeno napušta zbog političkog angažmana u komunističkoj partiji, a od 1986. postaje Izvršni sekretara SK-a Podgorice.

Sa ove funkcije je smijenjen dvije godine kasnije u vrijeme antibirokratske revolucije u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je na vlast došao Slobodan Milošević. Radončić je za CIN rekao da je smijenjen pod optužbom za uvredu radničke klase. Zbog toga je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu dana.

Novinarstvu se ponovo vraća nakon smjene sa političke funkcije. Postaje novinar zagrebačkih sedmičnih novina „Danas“, za koje je pisao do 1992. godine.

Radončić u Sarajevo dolazi 1991. i registruje firmu „Radoncic Public“, koja zbog početka rata nikada nije počela raditi. Kaže da je naredne godine pristupio Armiji BiH u kojoj je godinu dana radio kao šef Pres-službe Vrhovne komande Armije BiH.

Tokom rata u Sarajevu Radončić pokreće sedmične novine „Bošnjački Avaz“ koje su izlazile do kraja 1995. godine. Nakon toga je pokrenuo novinu „Dnevni avaz“ u sklopu Izdavačkog preduzeća AVAZ. Nešto kasnije osnovao je i firmu „Avaz-roto press“ u čijem sastavu se nalaze njegova medijska izdanja i štamparija.

Vlasnik ovih firmi je bio do sredine 2012. godine, kada se razvodi od supruge Azre. Oni su u brakorazvodnoj parnici dogovorili podjelu milionske imovine. Tako su firme „Avaz“ i dionice štamparskog preduzeća GIK OKO pripali Azri, a „Avaz-roto press“ njemu.

Iste godine Radončić prodaje svoju firmu „Avazu“ za 200 miliona KM. Do marta 2016. je naplatio nešto više od devet miliona KM na ime prenosa vlasničkog udjela.

Radončić se prvi put kandidovao na izborima 2010. godine, no nije uspio osvojiti mandat člana Predsjedništva BiH. Osvojio je 142.387 glasova.

Dvije godine kasnije imenovan je za ministra sigurnosti BiH, a u martu 2014. je smijenjen sa te funkcije na zahtjev Kluba poslanika Stranke demokratske akcije.

Na općim izborima 2014. godine ponovo je izgubio u borbi za mjesto u Predsjedništvu. Osvojio je 201.454 glasa, odnosno 26,78 posto. Poslije je delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH delegiran je i u februaru 2019. godine. U decembru 2019. godine je imenovan za ministra sigurnosti BiH.

Nakon brakorazvodne parnice Radončiću su pripale dvije kuće i 78 duluma zemlje u selu Nebočaj kod Sarajeva. On je u periodu od 2014. do kraja 2016. godine stekao četiri luksuzna apartmana sa garažama u marini Porto Montenegro u Tivtu u Crnoj Gori. Jedan je poklonio sinu Irhadu, a jedan prodao. Najveći apartman od 351 kvadrat je zadržao za sebe. U Tivtu je u decembru 2016. kupio i firmu „PM 1.25“, koja je istog dana postala vlasnik apartmana u izgradnji u Porto Montenegro. Vlasnik firme danas je Radončićev sin Irhad.

Radončić je u septembru 2015. godine za milion eura kupio 250.000 dionica Crnogorskog telekoma AD Podgorica.  U junu 2018. godine u Baru u Crnoj Gori je registrovao jahtu dugu 17,5 metara, koja na tržištu vrijedi tri miliona KM. CIN-u je rekao da ju je kupio novcem od prodaje dionica, ali nije htio reći koliko dionica je prodao i koliko je platio jahtu. 

Od marta 2010. do novembra 2014. godine naplatio je oko 3,5 miliona KM dividende iz „Avaz-roto pressa“ i „Avaza“.

Bivša supruga Azra je vlasnica stana od 163 metra kvadratna u sarajevskoj općini Centar, kojeg je kupila uoči razvoda 2012. godine. Stan je plaćen 584.345 KM. Ovaj novac prethodno joj je na račun uplatio Fahrudin Radončić.

Radončić kaže da ne posjeduje automobil, nego ga unajmljuje po potrebi.